Bourbonkalkoen
Een heerlijk gepekelde kalkoen met een saus van bourbon en gebakken spekjes.
Ingrediënten:
300gr zeezout
150gr kristalsuiker
4l ijskoud water
2 citroenen
3 laurierbladeren
1el hele zwarte peper
2,5kg kalkoen
100gr knoflookboter
100gr spek
250ml verse slagroom
2el bourbon
Bijhorende bieren:
Paix Dieu
Gentse Tripel
Lupulus Tripel
Recept
Voeg de citroen, laurierbladeren, peperkorrels, zout en suiker in het water. Maak de kalkoen schoon en voeg deze toe aan de pekel. Laat de kalkoen minimaal 5 ondergedompeld pekelen.
Verwarm de oven op 220 °C en haal de kalkoen uit de pekel. Zorg dat de kalkoen drooggedept is voordat je de knoflookboter onder de huid gaat stoppen.
Gaar de kalkoen op 220 °C voor een half uur, waarna je de kalkoen nog 2 uur laat doorgaren op 175 °C en daarna nog een kwartier laat rusten.
Bak de spekjes uit in een pan en laat deze daarna uitlekken. Voeg het bakvet van de kalkoen samen met de slagroom en bourbon toe aan de pan en kook dit in.
Serveren maar!